مهندسی برق را میتوان یکی از مهمترین و سختترین زیرمجموعههای مهندسی در دنیا دانست.
این رشته مهندسی به روابط حاکم بر الکتریسیته، الکترونیک، الکترومغناطیس و طراحی و ساخت ادوات لازم در این زمینه میپردازد.
بصورت کلی و جامع میتوان تعریفی از مهندسی برق براساس دو بخش ارائه کرد؛ این دو بخش شامل: طراحی و بررسی سیستمهای انتقال و تبدیل انرژی الکتریکی و همچنین بررسی و طراحی سیستمهای الکترونیکی جهت پردازش و انتقال دادههایی نظیر رایانهها، مدارهای مجتمع، رادار و دیگر سامانههای مخابراتی میشود.
همانطور که میدانید موضوعات مختلفی در دنیا با برق سروکار دارند و همین امر سبب افزایش نیاز به انتقال انرژی الکتریکی و همچنین پردازش سریعتر اطلاعات میشود و درنتیجه مهندسی برق را به یکی از مهمترین، خاصترین و پرطرفدارترین رشتههای مهندسی تبدیل کرده است.
دانشمندان بزرگ فعال در زمینه برق (زمینهسازان مهندسی برق)
بزرگترین دانشمندان در زمینه برق را میتوان افراد زیر دانست:
- جیمز کلارک ماکسول (دانشجویان مخابراتی با نظریات این دانشمند بیشتر در ارتباط هستند)
- مایکل فارادی (ارائه دهنده مفاهیم اولیه میدان و القای الکترومغناطیس، در حال حاضر قانون القای فارادی از او به یادگار مانده است)
- نیکلا تسلا (ملقب به دانشمند دیوانه، کسی که سهم اصلی در نظریات برق AC را دارا است)
- هاینریش هرتز (اولین کسی که وجود امواج الکترومغناطیسی را ثابت کرد و به پاس زحمتاش یکای هرتز در دستگاه بینالمللی یکاها درنظر گرفته شد)
- آندره ماری آمپر (یکی از کاشفان اصلی الکترومغناطیس و کسی که واحد سنجش حریان الکتریکی در سیستم SI به یاد او آمپر نامیده شده است)
- گوستاو رابرت کیرشهوف (صاحب قوانین مداری کیرشهوف)
- الساندر جوزپه ولتا
- گئورگ زیمون اهم (دانشمند آلمانی ه به پاس زحماتش در زمینه برق، رابطه ولتاژ، جریان و مقاومت الکتریکی به رابطه اهم نامگذاری شد)
- توماس ادیسون (مخترع بزرگ که همه او را بعنوان مخترع برق میشناسند و فردی که بیشتر بدلیل پشتکار و تلاش بیحد و اندازه در زمینه برق در لیست قرار گرفته است.
مهندسی برق شامل چه گرایشهایی میشود؟
در ابتدا و تا همین چند سال گذشته، مهنندسی برق دارای چهار گراریش اصلی بود که شامل مهندسی قدرت، الکترونیک، کنترل و مخابرات میشد؛ اما اخیراً گرایشهای مهندسی پزشکی (بیوالکتریک و بیوانفورماتیک) و صدا نیز به زیرشاخههای مهندسی برق تبدیل شدهاند.
البته این گرایشها خود دارای زیرمجموعههای متعددی هستند که در هنگام معرفی گرایش به آنها خواهیم پرداخت.
مباحث و دروس اصلی در مهندسی برق
بطور کلی رشته مهندسی برق را در دانشگاهها میتوان ترکیبی از قوانین فیزیکی و ریاضی دانست و به همین دلیل است که اگر مهندسی برق را سختترین رشته دانشگاه ندانیم، بدون شک یکی از سختترینها خواهد بود.
مباحثی یک دانشجوی مهندسی در دوره کارشناسی در درسهای خود باید بگذارند شامل موارد زیر میشود:
- معادلات دیفرانسل، جبرخطی و تحلیل فوریه
- پردازش سیگنال (زمان گسسته و پیوسته)
- مدارها و سیستمهای الکترونیکی آنالوگ
- مدارها و سیستمهای الکترونیکی دیجیتال
- الکترومغناطیس، امواج الکترومغناطیسی و آنتنها
- ماشینهای الکتریکی (موتورها، ژنراتورها و ترانسفورمرها)
- سیستمهای انتقال انرژی
- سیستمهای مخابراتی دیجیتال و آنالوگ
- سیستمهای کنترل
این مباحث در درسهایی همانند مدارات الکتریکی ۱و۲، سیگنالها و سیستمها، الکترونیک ۱و۲، الکترومغناطیس، مدارهای منطقی، معادلات دیفرانسیل، ریاضیات مهندسی، آمار و احتمالات مهندسی، ماشینهال الکتریکی ۱و۲ و بررسی سیستمهای قدرت ارائه میشوند.
اصولاً به این درسها، درسهای اصلی رشته برق گفته میشود که در تمام گرایشها دانشجویان ملزم به گذراندن آنها هستند.
امیدواریم مطالعه این مطلب مفید بوده باشد، در مطلب بعدی به معرفی گرایشهای مختلف رشته مهندسی برق خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است