مهندسی مکانیک را میتوان بعنوان یکی از قدیمیترین و مهمترین رشتههای مهندسی نامید. تمامی داوطلبینی که قصد ورود به این رشته را دارند میبایست در کنکور ریاضی و فیزیک شرکت کرده و با سایرین رقابت سختی داشته باشند، زیرا این رشته یکی از پرطرفدارترین رشتههای مهندسی است.
مهندسی مکانیک را میتوان علمی حاصل از ترکیب قوانین فیزیک و ریاضی دانست به نحوی که به بررسی حرکت اجسام و نیروهای وارد بر آنها میپردازد. یک کارشناس و فارغالتحصیل این رشته میتواند در طراحی قطعات صنعتی و… به پیشرفت صنعت کمک شایانی نماید. همانطور که گفته شد میتوا ناین رشته را بعنوان یکی از جامعترین رشتههای مهندسی شناخت که علوم معددی را شامل میشود و از آنها در جهت تولید، تبدیل و استفاده از انرژی استفاده میکند.
گرایشها
- طراحی جامدات
- حرارت و سیالات
- ساخت و تولید
- مهندسی دریا
طراحی جامدات
یکی از اصلیترین گرایشهای مهندسی مکانیک طراحی جامدات است که در آن به رفتار مواد جامد تحت اثر بارگذاری خارجی پرداخته میشود. دروس این رشته شامل دروس نظری، آزمایشگاهی، کارگاه، پروژه و کارآموزی میشود. فارغالتحصیلان این گرایش میتوانند در صنایعی همچون خودروسازی، نفت، ذوب فلزات، غذایی و… مشغول به کار شوند. امکان ادامه تحصیل در این گرایش تا مقطع دکتری در داخل کشور فراهم است.
حرارت و سیالات
این گرایش به طراحی و محاسبه اجزای سیستمهایی که کارشان تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم است میپردازد. فارغالتحصیلان این گرایش نیز میتوانند در صنایع مختلفی به کار مشغول شوند و امکان ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری در داخل کشور برایشان فراهم است.
ساخت و تولید
ساخت و تولید را میتوان یکی از محبوبترین گرایشهای مهندسی مکانیک دانست. داوطلبین این گرایش میتوانند در قالبسازی، ماشینابزار، شکلدهی فلزات، مکاترونیک و سیستمهای تولید صنعتی در مقاطع کاردانی، کارشناسی و بالاتر به تحصیل بپردازند. فارغالتحصیلان میتوانند در صنایعی همچون ماشینسازی، ابزارسازی، ریختهگری، جوشکاری، طراحی کارگاه تولیدی در زمینه ساخت و تولید ماشینآلات و صنایع (کشاورزی، نظامی و…) مشغول شوند.
مهندسی دریا
مهندسی دریا و کشتیسازی یکی از گرایشهای جذاب مهندسی مکانیک است که تنها در دانشگاه صنعتی شریف ارائه میشود. البته باید توجه داشته باشید که این رشته در سایر دانشگاهها بعنوان یک رشته مستقل معرفی و ارائه می شود و تنها در شریف است که آن را بعنوان گرایشی از مهندسی مکانیک معرفی میکنند. در این رشته مواردی همچون طراحی و استحکام بدنه، سیستمهای پیشرانه (موتور گیربکس)، پایدار کشتی در مقابل امواج و… مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرند.
دروس مشترک تمامی گرایشها
- ریاضیات
- فیزیک عمومی
- شیمی عمومی
- برنامهنویسی کامپیوتر
- محاسبات عددی
- معادلات دیفرانسیل
- ریاضی مهندسی
- مبانی مهندسی برق
- نقشهکشی صنعتی
- استاتیک
- دینامیک
- مقاومت مصالح
- کنترل اتوماتیک
- علم مواد
- ترمودینامیک
- مکانیک سیالات
- انتقال حرارت
- دینامیک ماشین
- ارتعاشات مکانیکی
- طراحی اجزا
دروس تخصصی گرایش طراحی جامدات
- روشهای تولید و کارگاه
- طراحی مکانیزمها
- یاتاقان و روغنکاری
- روشهای طراحیمهندسی
- طراحی ماشینهای ابزار و تولید
- طراحی بدنه و شاسی خودرو
- طراحی ماشین به کمک کامپیوتر
- ساخت به کمک کامپیوتر
- رباتیک
دروس تخصصی ساخت و تولید
- قالب و پرس
- ماشینهای کنترل عددی
- اندازهگیری
- تولید مخصوص
- هیدرولیک و پنوماتیک
تواناییهای لازم
کسی که قصد تحصیل در رشته مهندسی مکانیک را دارد، باید در دروسی ریاضی و فیزیک قدرت علمی خوبی و در کنار این دو درس باید به زبان انگلیسی نیز تسلط کافی داشته باشد.
بازار کار و درآمد
فارغالتحصیلان مهندسی مکانیک میتوانند در بخشهای مختلفی از صنعت مشغول به کار شوند که البته برای چنین اتفاقی میبایست توانایی فنی خوبی نیز از خود نشان دهند. ازجمله مواردی که یک مهندس مکانیک میتواند به آنها مشغول شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد، هرچند با توجه به کاربردهای مختلف این رشته میتوان موارد بسیاری را برایشان متصور شد:
- طراحی و ساخت تمامی ماشینآلات و قطعات مربوط به آنها
- طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی انواع نیروگاهها
- ساخت ماشینالات تغلیظ و بازیافت مواد همانند کارخانجات قند، کاغذسازی و…
- طراحی و ساخت وسایل حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی
- ساخت تجهیزات دفاعی همچون تانک، راکت و…
- ساخت روبات و بازوهای مکانیکی
- رشتههای مشابه و مرتبط
بدلیل اینکه مهندسی مکانیک یک رشته مادر و جامع بحساب میآید، رشتههای مختلفی با آن دروس مشترک دارند که ازجمله آنها میتوان به مهندسی شیمی، مهندسی هوافضا و… اشاره کرد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است